tagline

THIS IS NOT A POLITICAL BLOG BUT A BLOG FOR A BETTER MALAYSIA!

Monday, April 16, 2012

Lima, Enam, Tujuh, Lapan

DAP, PAS dan sekarang PKR tidak pernah mengancam Institusi Raja Melayu. Yang menggugat dari track rekodnya ialah UMNO. Maka adalah penipuan dan hipokrasi tahap tinggi pada pihak UMNO bila mana ia mengakui konon mempertahankan Institusi Raja Melayu.

******************************************************One Two Three Four
Lima Enam Tujuh Lapan
Dato Najib Cakap Besor
Tawan Selangor Takde Harapan


SAKMONGKOL AK47

Kita lihat ribuan pasukan bermotor menyambut dan mengiringi kehadhiran Dato Najib , presiden UMNO dan PM for the time being, datang ke negeri Selangor. Dalam konteks negeri Selangor, UMNO dan BN adalah parti pembangkang. Maka ketua parti pembangkang ini datang ke negeri yang di kuasai oleh kerajaan Pakatan Rakyat untuk meniup semangat ke dalam soldadu UMNO untuk menawan negeri Selangor.

Zaman pancaroba UMNO sudah tiba.  Siapa soldadu presiden UMNO ini? Mat motor, Pekida, persatuan silat, RELA, dan pertubuhan yang sewaktu dengannya. Mat motor tidak ada ibu bapa yang di rundung malang oleh harga barangan yang melambung tinggi? Tidak ada abang atau kakak, atau adik lelaki dan perempuan yang di bebani oleh hutang PTPTN?

Di Jerman negara taraf dunia pertama, pendidikan adalah percuma kecuali kos penyaraan. Jika kita menampung kos penyaraan nilai PTPTN akan jatuh serta merta. PTPTN boleh di biayai boleh sumbangan Petronas yang di bayar beransur ansur. PTPTN pun tidak dibayar oleh pelajar sekali gus. Mereka bukan menabung sejak mereka merangkak lagi. Dalam dunia ini hanya isteri PM Malaysia yang menyimpan duit untuk beli cincin dari Jacob and Company.

PTPTN boleh kita bayar dengan membatalkan sabsidi kepada IPP kesayangan UMNO dan Dr Mahathir. PTPTN boleh di bayar dengan membatalkan sabsidi kepada operator dan pemilik tol lebuhraya. Hentikan sabsidi kepada mereka.

Jadi jangan terpengaruh dengan janji palsu ketua UMNO dan BN ini. Keadaan untuk Najib betul-betul sesak dan terdesak. Dalam bahasa Inggeris ini di katakan sebagai scrapping the bottom of the barrel. Kerak pun kerak lah. Takpe bila makan mendatangkan pening kepala. Apa nak buat. Desperate times call for desperate measures. Kalau pening telan panadol. Tak lut, telan sahaja cincin atau beg tangan birkin hermes tu.

Apa yang Najib tak buat? Mempromosi diri melalui menghasilkan survey yang menunjukkan bahawa 69% daripada yang di temubual menyokong nya? Lihat lah belasan tahun minda orang Melayu Malaysia di asak dengan cerita seksual dan betapa besar saiz kemaluan Anwar Ibrahim. Maka hasil kajian temubual pun mesti 69% ini posisi seksual atau apa?

Dalam dunia ini, hanya Malaysia dan UMNO sahaja yang bergantung harap kepada punggung orang lain untuk survival nya. Apa jadi kepada pengadilan ke atas punggung Saiful Bahri jadi penentu jatuh bangun UMNO dan Malaysia.

Kemudian menghasilkan report card untuk nya oleh dia sendiri? Orang yang buat report card sendiri untuk di kemukakan kepada ibu dan bapa ialah orang yang ada perkara yang hendak di sembunyikan. Dunia ketawa bila Najib buat kad lapuran ke atas dirinya.

Berpakat dengan gengster Melayu? Kaki pukul? Semua Najib buat asalkan boleh mendatangkan kemenangan. Pahlawan dan panglima - anda tidak ada ibu bapa yang sengsara dan abang, kakak dan adik yang menanggung beban hutang? Panglima dan pahlawan melindungi orang yang lemah dan tertindas – bukan menyebelahi penindas dan mereka yang zalim.

Kita tahu bagaimana pasukan bermotor ini di kerah. Semua mereka menerima bayaran untuk menujukkan bahawa force berada dalam tangan Najib. Hari ini, ini sahaja lah yang boleh Najib tunjukkan. Menakutkan rakyat dengan mengembeling elemen-elemen yang boleh menakutkan rakyat serta ingin menunjuk kepada kerajaan negeri bahwa dia ada kekuatan.

Sejak akhir ini, UMNO hanya ada strategi menakutkan orang ramai. Sebab itu pegawai kerajaan yang saya ingat siuman sedikitlah fikiran mereka dan pemimpin UMNO ke sana ke sini macam orang gila menyatakan bahawa jika UMNO tiada maka orang Melayu akan hilang dan musnah, jika UMNO tidak ada , agama Islam akan terancam dan jika UMNO tidak ada siapkah yang akan menjaga institusi raja Melayu?

Saya kira raja Melayu mampu menjaga diri mereka sendiri jika kita lihat dari kemampuan seorang anak raja memukul seorang penyanyi sehingga pengsan kerana berebut gadis yang jelita.

Secara serius, Institusi Raja di jagai oleh perlembagan lah mat nye, bukan UMNO. Dan UMNO ternyata bukannya pertubuhan yang boleh dipercayai oleh Raja-Raja Melayu. Dalam krisis perlembagaan 1998, bukankan UMNO yang mengepalai gerakan untuk menghina Raja-Raja Melayu. Mustahil Tuanku-Tuanku semua dapat melupakan bagaimana raja dari benua Hindi mahu menghapuskan Raja-Raja Melayu?

Perlembagaan lah yang melindungi Institusi Raja dan kasih saying semua rakyat yang menentukan hidupnya Institusi Raja Melayu. Dan semua rakyat bukan hanya rakyat yang ahli UMNO. UMNO tidak langsung mempunyai moral standing untuk mengakui mereka lebih menyayangi Institusi Raja Melayu.

DAP, PAS dan sekarang PKR tidak pernah mengancam Institusi Raja Melayu. Yang menggugat dari track rekodnya ialah UMNO. Maka adalah penipuan dan hipokrasi tahap tinggi pada pihak UMNO bila mana ia mengakui konon mempertahankan Institusi Raja Melayu.

No comments: